Visual Art

The visual arts are art forms that create works which are primarily visual in nature, such as ceramics, drawing, painting, sculpture, architecture, printmaking, modern visual arts (photography, video, and filmmaking), design and crafts. These definitions should not be taken too strictly as many artistic disciplines (performing arts, conceptual art, textile arts) involve aspects of the visual arts as well as arts of other types. Also included within the visual arts are the applied arts such as industrial design, graphic design, fashion design, interior design and decorative art.




About Me

My photo
Creative Designer,Primeworks Studio, Media Prima Berhad / B.A Hons Fineart University Technology MARA,Malaysia

Tuesday, July 15, 2008

Dari Kuala Lumpur ke Jogja,Indonesia

26hb JUN - 2HB JULAI 2008



Pada 26hb Jun hingga 2hb Julai 2008,Saya dan beberapa artis tempatan menerokai dunia masyarakat Jogja,Indonesia yang selama ini banyak melahirkan visual artis serta seniman yang berbeza dengan negara kita.Walaupun ia mrupakan negara jiran kita,namun pemahaman terhadap principal and element of art tetap sama.Perbezaan bahasa pertuturan bukan halangan bagi mereka bergaul dengan seniman luar negara.Setiap karya mereka dihalusi dengan pelbagai art method sehingga menampakkan form yang sangat unik.Ini tidak dapat dinafikan lagi apabila kami melihat dengan sendiri bagaimana proses pengkaryaan yang sangat kreatif berlaku di kalangan masyarakat tempatan Jogja,Indonesia.Dengan pembangunan yang serba kekurangan,tidak disangka terdapat pelbagai corak pemikiran atau mentality yang kreatif dalam menghasilkan pelbagai hasil seni.




Masyarakatnya agak kekok apabila dibandingkan dengan negara kita tetapi sangat agresif dalam bidang seni kontemporari.Saya bersama Husin Hourmain dan Suhaimi menemui beberapa karekter seniman Jogja selama 5 hari berada disana.Mereka kelihatan sangat peramah dan mudah berkongsi ilmu seni apabila ditemui.Terdapat beberapa Art Festival Exhibition setibanya kami disana.Dengan bantuan beberapa artis tempatan Jogja,kami dapat melihat beberapa pameran yang tengah berlangsung disana.Selain itu juga kami dapat melihat beberapa studio serta proses pengkaryaan yang dijalankan oleh para seniman muda dan juga veteran Jogja.







Kebanyakkan karya artis Jogja menonjolkan isu-isu semasa lantas dipermainkan dengan pelbagai konsep seperti sinis dan ragam rakyat.Mereka juga seperti seniman di Malaysia mempunyai aliran tertentu dari abstract,impresionist,realist,surelist,popart,minimal art dan pelbagai lagi.Namun kekuatan mereka adalah dari segi pengideaan yang out of the box thinking.Ini dapat dilihat dari rata-rata hasil karya mereka dan tidak hanya dari segi karya catan malah seni arca(atau patung dalam kata lain nama indonesia),seni cetak dan juga seni photografi.Dalam masa yang sama,saya membuat beberapa visual searching mendapati bahawa mereka sentiasa melakukan exprimental art dalam menghasilkan karya mereka.










Jika dilihat dari perspektif kasar,setiap sapuan atau hasil kerja pengkaryaan mereka amat rapi dan sangat halus walaupun bergantung dengan mana-mana gaya aliran.Saya sempat menemui beberapa artis muda di Jogja yang boleh dianggap sangat master dalam seni kontemporari.Mereka kebanyakannya tidak terpengaruh dengan aspek medium yang digunakan.Maksudnya disini,setiap proses karya tidak terikat dengan faktor bahan.Mereka lebih bebas dalam pemilihan bahan.Ini mungkin atas dasar eksprimental yang sangat kuat.Kebanyakkan karya mereka lebih kuat atau cenderung dalam aliaran realism dan surrelism. Artis-artis di Jogja juga sangat kuat dalam semangat nasiolisme dan ini diterapkan dalam setiap karya-karya mereka fanatik menggabungkan aspek-aspek kenegaraan lalu ikon kemerdekaan mereka ketika dijajah oleh belanda


















3 comments:

Fared Raihan Ahmad said...

menarik benar pengalaman saudara.. diharap rajin rajin la menulis lagi nanti..

Fared Raihan Ahmad said...

ish ish ..kate nak upload..dah tunggu ni..takde pun....

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
(pakej lain sila whatsapp)

Day 1
● Tebing breksi
● Kotagede (kilang silver & chocolate)
● Sandboarding Parangkusumo
● Parangtritis beach
● Manding (leather arts)
● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

Day 2
● Merapi lava tour
● Borobudur temple
● Kalibiru

Day 3
● Timang beach
● Cave tubing pindul
● Pinus Forest
● Bukit bintang

Day 4
● Drop off to airport

Harga bermula dari:
RM 602 (ALL IN)*
RM 452 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

Pakej termasuk
● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
● Pick up & drop off airport
● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
● Supir / Pemandu
● Makan supir
● Parking
● Entrance fee sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
● Air mineral
● Insurance

Exclude:
● Flight Ticket
● Airport taxes
● Gondola ride bilamana pergi timang
● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
● Menu tambahan untuk dinner / lunch
● Tips untuk driver (seikhlasnya)

Note:
Harga dapat berubah setiap masa
Harga tidak berlaku bagi high season

>>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
>>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
>>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb